Färjor för turism, resande och lyx har egentligen alltid funnits för rikt folk. I äldre tider var motsvarande båtar större träbåtar eller skepp gjorda av trä som bemannades och drevs av slavar eller arbetare som just hade arbetet att hålla båten igång samt serva resenärerna. Hamnarna var också gjorda för att ta emot folket och byta ut arbetare för båtarnas olika resor.

Idag finns kryssningsfartyg och färjor för turism över hela världen. De är oftast till för att ta folk från en destination över vatten till en annan, att resa över hav är ofta billigare än med flygplan. Bil är ett annat alternativ, men beroende på den geografiska utformningen av området kan det vara mer tidseffektivt och billigare att resa med en färja. Färjor och kryssningsfartyg utmärker sig också för att vara en samlande punkt för handelsintresse, där resenärerna kan övernatta, handla och njuta av andra fördelar och förmåner. Ett smart alternativ är att ta med bilen på färjan om det nu är möjligt. Många färjor tillåter de resande att ta med bilen när man åker t.ex. till ett annat land eller region.

Det finns även båtar som inte har handel ombord, men är till för sådana ändamål. Privata företag kan bedriva postservice via båtar, dvs. leverera post till öar mot en avgift. Butiksbåtar är samma sak med, men de säljer allt möjligt en öbo kan tänkas behöva, allt från mat till verktyg och bekvämligheter. Mindre båtar exklusivt för turism finns i storstäder som har vatten, kanaler eller sjöar. T.ex. är kanalbåtar populära bland turister i Amsterdam eller Venedig, vilka är ett lätt sätt att ta sig runt för att beskåda städernas olika turistmål och sevärdheter. De kan till och med fungera som en buss för att transportera folk och turister mellan olika punkter runt om i staden, snabbt och effektivt.